+31 (0)485 454 712 info@proflexbeton.com

Bij V.O.F Adonis (familie Jongbloed) lopen 100 van de 320 melkkoeien sinds 2 maanden op de Meadowfloor.

De stal, die onder de Mia Vamil is gebouwd, werd twee jaar geleden met normale roosters uitgevoerd. De bedoeling was dat de stal, onder een nog te erkennen systeem, emissiearm zou worden gemaakt. Daar dat systeem voor de eindkeuring nog geen status had moest de veehouder op zoek naar een alternatief zodat hun Mia Vamil alsnog zou worden goedgekeurd.

Voor de familie Jongbloed kwamen twee systemen in aanmerking, een luchtwasser of de MeadowFloor. Na de MeadowFloor te hebben bekeken bij een bestaande stal was de keuze snel gemaakt. Afgezien van de hogere kosten zou een luchtwasser de stal alleen emissiearm maken en verder geen toegevoegde waarde betekenen. De MeadowFloor is emissiearm maar biedt ook een grote meerwaarde m.b.t. dierwelzijn. Het indirecte resultaat is een hoger rendement voor de stal.

De bestaande roosters werden eind februari door het Proflex montageteam voorzien van de MeadowFloor renovatie. Eerst zijn de roosterspleten verbreed van 35 mm naar 39 mm waarna ze werden gezandstraald en voorzien van emissiekleppen. Tenslotte werden de composiet blokjes en het rubber gemonteerd.

De MeadowFloor wordt net als de gewone roosters geschoven met een vaste schuif. De enige nodige aanpassing was het schuin afsnijden van het rubber onder de schuif. Er werden ook voerstations in de stal gemonteerd. Om het rendement van de MeadowFloor ten volle te benutten worden de zorgkoeien en de nieuwmelkte koeien in de stal gehuisvest.

De vloer is nu twee maanden in dienst en de resultaten zijn uitstekend. Vanwege het gebruik van een vaste schuif werd nochtans angstvallig afgewacht hoe de mestdoorlaat zou zijn maar die is zeer goed en vooral boven verwachting van de veehouder. Ook de beloopbaarheid is erg goed waardoor de koeien veel grip hebben op de vloer.

Door minder jongvee aan te houden, het hoger rendement van de nieuwmelkte koeien en het voordeel dat uit de BEX gehaald wordt zijn de fosfaatrechten geen belemmering om door te groeien naar de 410 koeien die de vergunning toelaat. Omdat er twee bedrijven zijn waaronder grond zit zal de grondgebondenheid ook geen problemen opleveren omdat ze kunnen schuiven met de grond.

Age Jongbloed besluit met: Je weet dat koeien graag op rubber lopen en dat het beter zal zijn voor je dieren, maar dat het zo zou uitpakken met de MeadowFloor qua beloopbaarheid en mestdoorlaat hadden we in onze mooiste dromen niet kunnen bedenken.