+31 (0)485 454 712 info@proflexbeton.com

Na een jarenlange vergunningsprocedure heeft de mts de Jong in Aldeboarn eindelijk hun nieuwe stal kunnen laten bouwen door aannemersbedrijf Bootsma in Tirns. Sinds november lopen de koeien er op de Proflex MeadowFloor.

De familie de Jong heeft in de voorbereiding diverse emissiearme vloeren bekeken , en daaruit bleek dat hun voorkeur naar een roostervloer uitging. De keuze tussen de MeadowFloor is in hoofdzaak ingegeven door de optimale de mestdoorlaat. Zij waren daarmee een van de eersten om met de MeadowFloor te starten in Nederland.

Omdat de familie snel wilde starten werd de vloer werd in twee fasen geplaatst, eerst de betonnen roostervloer en later de kleppen, het rubber en de composietblokjes.

Zodra de roostervloer was geplaatst is gestart met het robotmelken. Dat verliep erg vlot en na 14 dagen waren de koeien er al helemaal aan gewend. Er waren een minimaal aantal attentiekoeien. Na 4 weken werd al beslist om de tweede fase van de vloer te plaatsen. Dat moest gebeuren terwijl de koeien in de stal stonden en ze gemolken moesten worden.

Begin november hebben de monteurs van Proflex de vloer geplaatst. Eerst werden de roosters schoongemaakt en gezandstraald waarna de composiet blokjes en het rubber werden gemonteerd. Op een week tijd is er 450 m2 in de nieuwe stal geplaatst en nog eens 50 m2 MeadowFloor renovatie op bestaande roosters.

Het loopgedrag van de koeien op de MeadowFloor was veel beter dan op de betonnen vloer zoals de familie de Jong enthousiast op haar facebookpagina vertelt

‘’ Sinds enkele weken lopen de koeien op Boarnshiem niet meer op beton maar op rubber in de stal , het concept heet de MeadowFloor. Het doet zijn naam eer aan , want ze gedragen zich vanaf dag 1 met rubber op de vloer net zoals in de wei. Er worden pirouettes gedraaid , sprintjes getrokken waarna voluit in de ankers wordt gegaan. Het is soms net een Spaanse rodeo wedstrijd ………genieten voor mens en koe ! ‘’

De koeien lopen nu een half jaar in de stal en de productie is tussen de 4 en de 5 kg per koe gestegen. De algemene conditie van de dieren is ook veel beter dan in de oude stal. Een deel van de oude stal is nog in gebruik en er wordt ook nog een 1/3 deel gevoerd. Het blijkt dat de koeien voorkeursgedrag vertonen voor de MeadowFloor, het voer in de nieuwe stal is altijd als eerste op.

De klauwgezondheid gaat zienderogen vooruit . Bij een kapbeurt in december bleek er nog veel oud zeer te zijn van uit de oude situatie maar sindsdien gaat het met sprongen vooruit.

Sietse zegt; Je weet dat de koeien het op rubber beter gaan doen maar dat het zo een verschil zou zijn had ik nooit kunnen denken. De investering in een emissiearme vloer zal nu ook vooral veel rendement weer opleveren.

]]]]]]]]]][]]]]]]]]][[[[[[[[[]]]]]]